Trött? Sömning? Orkeslös? Utmattad?
Dessa begrepp kan vara svåra att definiera eftersom alla människor har sin egen uppfattning om vad det innebär att känna sig trött. Viktigt att försöka klargöra vad det kan vara och vilka orsaker som ligger bakom.
Frågor att beakta som kan orsaka trötthet:
- Felaktigt näringsintag – kan ge brist av viktiga mineraler, vitaminer och proteiner.
- Problem med mage/tarm – kan ge försämrat näringsupptag.
- Sömnbrist och sömnkvalité.
- Läkemedelsintag
Det finns också många sjukdomar som kan ge trötthet. Vanligast är då Blodbrist (anemi), infektioner, depressioner, sköldkörtelproblem (störning i ämnesomsättningen), blodsockerproblem. Utöver ovanstående finns det en lång rad tillstånd som också karaktäriseras av trötthet.
Utmattning
Många drabbas av utmattning och ännu fler ligger farligt nära kanten. Ändå är det ett sjukdomstillstånd som inte riktigt tas på allvar. Utmattningssyndrom innebär att man har flera olika fysiska och psykiska symtom som man kan få efter långvarig stress och andra påfrestningar, utan möjlighet till återhämtning. Om balansen mellan stress och återhämtning under en längre tid inte fungerar leder det oftast till att man blir både fysiskt och mentalt totalt uttömd. Utmattning drabbar ofta dem som är starka, de som är omtänksamma och de som har svårt att säga nej. Utmattning är inte depression, det finns många likheter, men några avgörande skillnader. En är att deprimerade människor ofta har gett upp hoppet och anklagar sig själva. Det gör sällan de som är utmattade. I stället brukar det finnas en frustration eller ilska över hur livet ser ut och en känsla av att: ”Så här kan det inte fortsätta”. Den frustrationen är bra -för i den finns fröet till förändring. Många behandlas idag framgångsrikt med Mitokondriell medicin.