Mitokondriell medicin
Forskningsområdet har svenska rötter genom att det var professor Rolf Luft vid Karolinska sjukhuset och medarbetare som beskrev den första patienten med en mitokondriell sjukdom i början av 1960-talet.
Mitokindriell medicin är ett resultat av molekylär forskning. Mitokondrierna är cellens ”kraftverk”
som bildar energi för cellens och därmed ett måste för kroppens alla funktioner. Det kan finnas 1000 eller fler mitokondrier i EN cell. Mitokondrierna är avgörande för att cellerna skall kunna motstå och reparera skador. Störd mitokondriefunktion innebär störd cellfunktion. För att den här processen skall fungera krävs att sköldkörtelhormon finns närvarande inne i cellen. Det kan vara svårt att avgöra om symtomen beror på brist av sköldkörtelhormon eller nedsatt/störd funktion i mitokondrierna eller samverkan dem emellan. Saknas samband mellan symtom och objektiva fynd så uteblir ofta diagnos och patienten får ingen adekvat behandling. Inte sällan blir resultatet att doktorn antar att det är psykiska orsaker till patientens upplevelser och ger behandling därefter, vanligen psykofarmaka.
Mitokondriell medicin innebär ett nytt sätt att se på uppkomstorsaken till många vanliga sjukdomssymptom, och på förekomsten av till synes obesläktade symtom hos samma individ. Mitokondriell medicin innebär således en helhetssyn på individen, sjukdomar och miljöbelastningar. En nedsatt/ störd funktion i dessa ”kraftverk” kan med andra ord verka negativt på många olika hälsotillstånd och sjukdomar.
Behandling av störd mitokondriefunktion
I behandlings strategierna ingår kostråd, undvika stressfaktorer, skapa mer utrymme för återhämtning, tillförsel av kofaktorer och näringsämnen för att öka energiproduktionen och minska den ökade fria-radikal-produktionen / oxidativ stress, som är vanlig vid störd energiproduktion.
Fria radikaler
Fria radikaler är en biprodukt från kroppens energiförbränning och ett överskott på fria radikaler är skadligt för kroppens celler. De bildas också när kroppen utsätts för yttre påfrestningar. Vi behöver antioxidanter för att skydda kroppen mot överskottet av fria radikaler. Antioxidanterna oskadliggör de fria radikalerna.
Oxidativ stress – ett biokemiskt slitage
Oxidativ stress är en obalans mellan angrepp (främst fria radikaler) och försvar (cellskyddande antioxidanter). Oxidativ stress är inte någon sjukdom eller diagnos inom sjukvården, men det är vetenskapligt etablerat att det bl.a. leder till cellskador, allmän trötthet, försvagat immunsystem, accelererat biologiskt åldrande och ökad risk för kroniska inflammationer och sjukdomar.