Homocystein
- Homocystein bildas när kroppen omvandlar den livsnödvändiga aminosyran metionin till det viktiga cysteinet. Normalt sett ska vitaminerna B6, B12 och folsyra, ihop med enzymer, oskadliggöra homocysteinet.
- Homocysteinet får blodet att lättare koagulera, blodkärlen blockeras och det ger ökad risk för utlösande hjärtinfarkt och stroke.
- Hög homocysteinhalt tredubblar risken för hjärtinfarkt och fördubblar risken för blockering i huvudartären (vanlig orsak till stroke).
- 30-40% av alla äldre har förhöjda homocysteinhalter (kombinerat med brister av B-vitaminer).
- 35% av befolkningen har en genetisk defekt som ger höga homocysteinhalter.
Homocysteinet får kärlen att åldras på tre sätt
- Angriper blodkärlsväggarna direkt, skadar celler och sammandrar kärlen.
- Aktiverar faktorer som får blodet att klumpa sig.
- Gynnar uppbyggnaden av skadlig kärlbeläggning.
- Minst 10% av alla hjärtinfarkter har samband med hög homocysteinhalt (studien utförd i USA).
- Abnormt hög homocysteinhalt förstör humör och tankeskärpa. Depressioner och mentala problem som försämrat minne och koncentrationssvårigheter (demens) kan kopplas till förhöjda halter.
- Homocysteinet kallas ibland för ”nervgift” då det i stora mängder kan få hjärnceller att förstöra sig själva.
- 2/3-delar av fallen med hög homocysteinhalt är knutna till låg nivå av folsyra, B6 och B12. Redan lindrig brist av dessa ämnen bör åtgärdas då de är en förutsättning för att homocysteinet ska kunna omsättas/brytas ner.
- Homocysteinhalten i serum är ett sätt att mäta om en person är i riskgruppen för hjärtinfarkt och stroke. ”Säkra” personer ligger under ett värde av 10 mmol/l.